آشنایی با سوند صنایع دستی خطه جنوب ایران
سوند در جنوب ایران ساخته می شود و یک حفاظ طبیعی برای سایبان ها و همچنین برای ساخت سبد از آن استفاده می گردد. سوند بافی یکی از صنایع دستی مردم شهرستان سیریک است که همه موارد تشکیل دهنده آن از درخت نخل است .
سوند از شاخ و برگ درخت نخل و در ابعاد ۴ ، ۶ و ۸ متری ساخته می شود و برای ساختن سایبان ، خانه های روستایی ، انباری ، کپر ، آغل احشام و حریم باغها استفاده می شود .این حرفه با توجه به اقلیم جغرافیایی منطقه ، سهولت تهیه ، جابجایی و ماندگاری در برابر رطوبت و آفتاب دارای خریداران بسیاری داخل کشور و کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد.
از درخت نخل محصولاتی شامل سوند ، حصیر ، خرمای دامی ، خرما و شیره خرما به کشورهای حوزه حاشیه خلیج فارس صادر می شود.سوند که حصیری زمخت و خشن است و یکی از صنایع دستی مردم در جنوب ایران می باشد که جز حصیربافی و رایج ترین صنایع دستی است.
وجود نخلستان ها و درختان خرمای فراوان این فرصت را فراهم آورده تا با آن گونه های مختلف حصیر بافته شود. برای ساختن سوند از شاخه برگدار درخت خرما استفاده میشود شاخه برگ دار را با طنابهاییکه از برگ درخت خرما بافته شده است به هم متصل کرده و برای پوشش سقف خانه ها و حفاظت بادگیرها در فصل زمستان استفاده می شود.
شهرستان میناب در گذشته نه چندان دور که هنوز ردپایی از خشکسالی و فروچاله های شهر دمار از روزگاران نخل های سربه فلک کشیده در باغات میناب در نیاورده بود مردم برای تامین مایحتاج و امرار معاش خود با ساخت انواع صنایع دستی از نخل خرما از قبیل تولک، پری، حصیر، گوزن، گفه، سری جهله و …روزگار خود را می گذراندند، که یکی از مهمترین این صنایع دستی سِوِند بافی است.
سِوِند بافی، یکی از صنایع دستی قدیمی در شهرستان میناب دارای قدمت هزار ساله بوده و یکی از صنایع دستی که برای ساختن آن از برگ و مشتقات درخت خرما استفاده می شود.
هنر “سِوِند بافی” تنها مخصوص مردان نبوده بلکه زنان قدیمی و کهنسال مینابی نیز همراه در کنار مردان احیاگر این صنعت بومی هستند و در ساخت سِوِند به همسرانشان کمک می کنند.
برای ساخت این صنعت کهن با وسیله ای به نام پَروِند ابتدا از درخت نخل بالا رفته و با داس شروع به بریدن برگ درختان نخل خرما می کنند، پَروِند یکی از صنایع دستی میناب است که از باقیمانده تنه محصول خرما تهیه می شود.
برگ درخت نخل که در گویش محلی به آن “پیش” گفته می شود بعد از دو روز خیساندن در آب برای ساخت سوند مهیا می شود، برای بافتن سِوِند سه نفر نیرو نیاز است و برای تهیه این صنعت بومی یکساعت و اندی زمان صرف می شود.
سَرَبُش ،میدون ،پاتُک ، هشت میدون نام های سوند های بافته شده با قیمت های متفاوتی به فروش می رسد، این صنایع دستی علاوه بر تولید داخل به کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز صادر می شود.
برای تهیه سوند شاخه برگ نخل را با طنابهاییکه از برگ درخت خرما بافته شده به هم متصل کرده و برای پوشش سقف خانه ها و حفاظت بادگیرها در فصل زمستان استفاده می شود.